is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen
Deze vaststelling was geldig van tot
Bakstenen hoevegebouwen in U-vorm rond gekasseid erf met mestvaalt, aan de straatkant afgesloten door bakstenen muur met steunbeertjes en nu met houten hek aan bakstenen hekpijlers.
Verankerd bakstenen boerenhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag op hoge gecementeerde plint met schijnvoegen en afgedekt met zadeldak (pannen), mogelijk in kern uit de 18de eeuw, later een verdieping verhoogd. Kelder onder eerste travee. Rechthoekige vensters met arduinen dorpels en witte luiken, getoogd op de halve-verdieping. Rechthoekige deur in deels behouden omlijsting van gesinterde baksteen met oren en kroonlijstje. Bakstenen tandlijst als gevelbeëindiging.
Links van huis, volgens kadastraal archief blikslagerswerkhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, rechthoekige deur met bewaard getraceerd bovenlicht en binnen bewaarde schouw.
Recentere bijgebouwen, vermoedelijk uit de jaren 1920. Aan de straat gelegen bakstenen schuur met centrale rechthoekige inrijpoort en haaks erop aansluitende stallen.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De hoeve werd gerestaureerd.