Buikberghoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buikberghoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve van het gesloten type uit de 18de eeuw, volgens kadasterarchief aangepast en verbouwd tot huidige hoeve circa 1878, dienstgebouwen heden ingericht tot vakantieverblijf. Bakstenen hoevegebouwen, naar verluidt tot circa 1923 met strodaken, rondom vierkant, deels gekasseid erf met bloementuin in plaats van vroegere mestvaalt.

Ten noordwesten, onderkelderd boerenhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (kunstleien), in de jaren 1920 gecementeerde straatgevel met aangepaste getoogde muuropeningen uitziend op voortuintje. Getoogde deur in witgeschilderde bakstenen omlijsting met neuten en oren en rechte kroonlijst. Gewitte erfgevel op gepikte plint. Rechthoekige vensters en deur in zwart geschilderde bakstenen omlijsting met kroonlijst. Huidig rechter woongedeelte met in dakschild vroegere laaddeur van graanzolder. Grotendeels aangepast interieur met behouden schouw voorzien van haardbalk met bordenrek.

Ten zuidwesten, bedrijfsvleugel onder zadeldak (kunstleien); gewitte straatgevel met rechthoekige doorrit naar binnenerf.

Ten noordoosten en ten zuidoosten, bedrijfsvleugels met vroegere stallen en schuur onder schilddaken (kunstleien) met getoogde poorten, op de binnenplaats hier en daar aangepast, voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen