Hoogkoutermolen

Beschrijving

De Hoogkoutermolen, ook "Reus van Horebeke" genaamd ligt in een open en licht golvend landschap. In oorsprong stond op die plaats een houten staakmolen, die vermoedelijk circa 1816-1818 heropgebouwd werd in baksteen. Eerst deed de molen dienst als koren- en oliemolen, later enkel als graanmolen. De molen werd omstreeks 1949 buiten gebruik gesteld en vanaf 1972 regelmatig gerenoveerd en voor andere doeleinden ingericht. Heden is de molen ingericht als vakantiehuis.

De Hoogkoutermoken is een ronde bakstenen grondzeiler met een zogenaamde Oost-Vlaamse zetelkap. De conische romp is witgeschilderd. De molen is toegankelijk via twee toegangen, één aan de noordzijde en één aan de zuidwestzijde met aanbouwsel. De getoogde vensters hebben kleine houten roedeverdelingen en lekdrempels. De kap werd vernieuwd in 1972 met kunstleien. De kuip en het draaiende werk is nog aanwezig. Typische Oost-Vlaamse zetelkap met kruiwerk en bijhorende rollen. Doorheen de oorspronkelijke askop werden houten palen aangebracht die een wiekenkruis moeten suggereren.

• BAUTERS P., Eeuwen onder wind- en wolken, Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 1985, p. 322-327.
  • LANCLUS K., 2000, Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4.

Auteurs :  Lanclus, Kathleen, Lenaerts, Tom