Teksten van Hoogkoutermolen

Hoogkoutermolen ()

De Hoogkoutermolen, ook "Reus van Horebeke" genaamd ligt in een open en licht golvend landschap. In oorsprong stond op die plaats een houten staakmolen, die vermoedelijk circa 1816-1818 heropgebouwd werd in baksteen. Eerst deed de molen dienst als koren- en oliemolen, later enkel als graanmolen. De molen werd omstreeks 1949 buiten gebruik gesteld en vanaf 1972 regelmatig gerenoveerd en voor andere doeleinden ingericht. Heden is de molen ingericht als vakantiehuis.

De Hoogkoutermolen is een ronde bakstenen grondzeiler met een zogenaamde Oost-Vlaamse zetelkap. De conische romp is witgeschilderd. De molen is toegankelijk via twee toegangen, één aan de noordzijde en één aan de zuidwestzijde met aanbouwsel. De getoogde vensters hebben kleine houten roedeverdelingen en lekdrempels.  De kuip en het draaiende werk is nog aanwezig. De molen had een typische Oost-Vlaamse zetelkap met kruiwerk en bijhorende rollen maar in 1972 werd deze kap vervangen door een nieuwe die de oorspronkelijke slechts van verre benadert.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind- en wolken, Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 322-327.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen; Lenaerts, Tom; Vandeweghe, Evert

Hoogkoutermolen ()

Zogenaamde Hoogkoutermolen, ook "Reus van Horebeke" genaamd. Mooi gelegen in open licht golvend landschap. Oorspronkelijk houten windmolen, vermoedelijk circa 1816-1818 heropgebouwd in baksteen. Oorspronkelijk koren- en oliemolen, later enkel graanmolen. Nu gerenoveerd en ingericht als buitenhuis.

Ronde bakstenen grondzeiler met zogenaamde Oost-Vlaamse zetelkap. Witgeschilderde romp. Twee toegangen, één aan de noordzijde en één aan de zuidwestzijde met aanbouwsel, nu keuken. Getoogde vensters met kleine houten in plaats van ijzeren roedeverdeling en lekdrempels. Kap (kunstleien) vernieuwd in 1972. Behouden kuip en draaiende werk. Typische Oost-Vlaamse zeteling voor kruiwerk en bijhorende rollen.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen