erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
74186
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74186

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig hoevetje met losse bestanddelen, opklimmend tot de 18de eeuw. Boerenhuis, in de tweede helft van de 19de eeuw een tweegezinswoning, met gewitte gevels op gepikte plint en zadeldak (kunstleien vooraan en golfplaten achteraan). Voorgevel met rechthoekige vensters met houten kruiskozijnen en luiken. Eenvoudige rechthoekige deur en rechts gedichte deur in uitspringende bakstenen omlijsting met oren en kroonlijstje, nu met steekpomp ervoor. Bakstenen lijst als gevelbeëindiging. Houten verankering in de vrij gesloten achtergevel met kleine muuropeningen.

Goed bewaard interieur. Bewaarde samengestelde balklaag met sporen van schoorstukken in versierde moerbalken. Rug-aan-rug geplaatste schoorstenen. Bewaarde binnendeurtjes. Vloer van grijze plavuizen.

Aan de straat gelegen gewitte bijgebouwen, respectievelijk bakhuis van het tweedelige type met pannendaken en schuurtje, vermoedelijk gebouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :

Aanvullende informatie

Het hoevetje werd gerenoveerd. Zo werd de dakbedekking vernieuwd, verdwenen de luiken, werd de rechtse gedichte deuropening terug geopend en staat de steekpomp niet langer voor de gevel.

  • Informatie verkregen van de gemeente Horebeke (oktober 2021).
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74186 (Geraadpleegd op )