Pastorie van de Sint-Kornelisparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Voormalige pastorie, gelegen ten noordoosten van de kerk. Beplant voortuintje met laag afsluitingsmuurtje en aansluitende achtertuin. Alleenstaand huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (kunstleien, nok parallel met de straat), uit de tweede helft van de 18de eeuw; hersteld eind 19de eeuw. Witgeschilderde en verankerde bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint met typische dubbelhuisopstand. Steekboogvensters met arduinen lekdrempels voorzien van zandstenen hoekblokken, op de begane grond met groene luiken. Getoogde deur met ijzeren traliewerk in bovenlicht. Aflijnende muizentand. Gelijkaardige achtergevel. Flankerende zijaanbouwsels met gelijkaardige vensters onder lessenaarsdak.

Interieur. Naar verluidt in met tongewelven overwelfde kelder, drie grafzerken uit de 18de eeuw. Gang met stucplafonds en eiken balustertrap. Kamers met stucplafonds en één schouwmantel met stucwerk.

Links van de pastorie, wagenhuis, met gewitte gevel onder afgewolfd schilddak (golfplaten, nok loodrecht op de straat). Tuingevel geleed door lisenen en voorzien van centrale rechthoekige poort met getoogde ontlastingsboog.

• Rijksarchief Ronse, OGA Sint-Kornelis-Horebeke, nummer 193.

Auteurs: Lanclus, Kathleen