Herenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhoeve

• is aangeduid als beschermd monument Herenhoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Sint-Kornelis-Horebeke

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Kornelis-Horebeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster van minderbroeders en school

Beschrijving

Voormalige herenhoeve gelegen ten zuidoosten naast de kerk, in 1786 vermeld als hofstede toebehorend aan griffier Van der Donckt. Sedert 1921 klooster van de zusters franciscanessen van Crombeen, zogenaamd Klooster van de Heilige Gertrudis en school. Sinds 1994 klooster van minderbroeders, zogenaamd De Vluchtheuvel, en Vrije Basisschool.

U-vormig complex gebouwen gegroepeerd rondom geplaveide binnenplaats, aan de straatzijde, ten zuidwesten, afgesloten door hoge bakstenen muur met poortjes. Op figuratieve kaart van 1786 afgebeeld als huis met haaks erachter aangebouwd dienstgebouw met ten noordoosten boomgaard en ten zuidoosten siertuin. Vermoedelijk enkele jaren later toevoeging van noordelijke vleugel en straatmuur.

Klooster

Ten zuidoosten, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat) tussen zijaandaken met één centrale dakkapel en later toegevoegde klokkenstoel, vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw, gerestaureerd circa 1980. Bak- en zandstenen dubbelhuis in traditionele stijl. Naar zuidoosten gerichte voorgevel met zandstenen kruiskozijnen, beluikt op de begane grond, met vernieuwd houtwerk. Rechthoekige deur met zandstenen latei op consooltjes en bolkozijn als bovenlicht. Erboven baksteen met inscriptie "ALVB" (?). Dakoverstek rustend op houten modillons.

Rechter zijgevel afgewerkt met vlechtingen. Linker zijgevel bekleed met leien, naar verluidt voorheen door middel van muurankers gedateerd 1712. Lagere achtergevel van één bouwlaag met korfboogdeurtje en vernieuwde rechthoekige vensters.

Interieur. Brede centrale gang met zwart-witte marmertegels, stucplafond en eikenhouten balustertrap. Aan weerszij kamers met stucplafond en schoorstenen met eiken bekledingen en op doek geschilderde schoorsteenstukken met bijbelse taferelen, op bovenverdieping twee deels behouden schouwbekledingen eveneens met geschilderde schoorsteenstukken, doch wereldse taferelen.

School

Ten noordwesten, palend aan het kerkhof, bakstenen gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen, vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Volgens E. Dhanens, poortgebouw. Travee-indeling door lisenen en rondboogarcade. Centrale hoger ingebouwde vierkante duiventoren (?) onder tentdak (leien) met koperen bolbekroning. Bovenaan één rij van negen vlieggaten. Deels onderkelderd. Aan de straatkant vernieuwde bakstenen lijstgevel met rechthoekige deur, volgens oude ansicht voorheen toegang tot herberg zogenaamd In den hemel.

Ten noordoosten, voormalige stallen van landbouwbedrijf, in 1921 naar ontwerp van H. Geirnaert ingericht als drie klaslokalen van de kleuterschool en de lagere school. Witgeschilderd gebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), voorafgegaan door afdak (kunstleien) op gietijzeren zuiltjes. Geritmeerd door rondboogarcade. Achtergevel van baksteen met elf grote rechthoekige ramen onder ijzeren lateien, daterend van 1921.

• DHANENS E., Kanton Sint-Maria-Horebeke, Tekst, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, VII, Gent, 1971, p. 329.
  • VANDEPUTTE J., Sint-Kornelis-Horebeke, Toerisme in Oost-Vlaanderen, VII, 1958, 1, p. 10-11.

Auteurs: Lanclus, Kathleen