Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Het Burreken

Beschrijving

Afgelegen grote gesloten hoeve met bakstenen gebouwen rondom gekasseid erf, in kern vermoedelijk uit de 18de eeuw, aangepast in het laatste kwart van de 19de eeuw, en naar verluidt boerenhuis na brand begin 20ste eeuw heropgebouwd.

Ten westen, aan de straat gelegen boerenhuis met ervoor gekasseide oprit en drie lindebomen. Ruim woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (eternietpannen), in eclectische stijl vermoedelijk uit 1905. Dubbelhuis met lijstgevel met decoratief bakstenen metselwerk van bruine en gele baksteen in muurbanden, ontlastingsbogen en paneeltjes, tussen geblokte hoeklisenen op gecementeerde plint. Getoogde vensters met vernieuwd houtwerk en omlopende gebogen waterlijstjes van gesinterde baksteen, op de begane grond afgesloten door rolluiken. Typische sierankers uit begin 20ste eeuw op de penanten. Eenvoudige bakstenen achtergevel met tandlijst afgelijnd, eveneens met getoogde vensters op arduinen lekdrempels.

Links van het huis, bijbehorend aanbouwsel van één bouwlaag met overwelfde kelder.

Rondom gekasseide binnenplaats, bedrijfsvleugels met schuur en stallen onder aaneengesloten zadeldaken(golfplaten), getypeerd door grote korfboogvormige inrijpoorten met groen geschilderd houtwerk, heropgebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw.

Ten zuiden, losstaand voormalig bakhuis en wagenhuis, eveneens uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen