• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Strichtstraat. Voormalige hoeve, op de Ferrariskaart (1771-1778) weergegeven als enige hoeve met gesloten aanleg op de wijk Gemeldorp. Tussen de overblijvende hoevegebouwen palen aan de rechthoekige binnenplaats tevens het hoekhuis Strichtstraat nummer 3 (zuidwesthoek) en ten oosten achterbouwen van het huis Strichtstraat nummer 4; deels gekasseid erf rondom heden gebetonneerde centrale vroegere mestvaalt.

In de noordwestelijke erfhoek, toegangspoort met doorrit opgenomen in linker travee van stalvleugel aan Brugstraat; toegangspoortje met houten latei in zijgevel van idem bedrijfsgebouw. Ten noorden, boerenhuis in kern wellicht minstens uit de eerste helft van de 18de eeuw; verhoogde begane grond van aanvankelijk vier traveeën, met links aansluitende en zijdelings aan de straat palende paardenstallen (tweede helft van de 18de eeuw ?) onder doorlopend pannen zadeldak; opgetrokken achterdakschild boven toegevoegde achterkamers. Cementering met schijnvoegen van erfgevel (op het zuiden) evenals interieuraanpassingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Lage rondboogdeur met sluitsteen en kwartholprofiel in gecementeerde omlijsting; afgeronde deurstoep vervangen door halfronde. Straatpuntgevel met vlechtingen (zijgevel paardenstal), vertoont naast verluchtingsspleten en -gaten een gebogen beeldnisje in omlijsting van gesinterde bakstenen met druiplijstje, ruim gebogen zolderluik in gelijkaardige omlijsting met druiplijst. Twee parallelle huiskelders met tongewelf onder de westelijke kamer, toegankelijk vanuit keldergang met trap onder achterkamers. Geschilderde samengestelde balklaag van oorspronkelijk huis op drie merkwaardige zware moerbalken, beide uiteinden met lange uitgesneden balkzoolversiering: aaneenschakeling van traditionele motieven als Andreaskruis; één primitief leliemotief in de vroegere huiskamer, ruimte verkleind door afscheiding centrale gang. Linker kamer door tussenwand in twee gesplitst, bewaart raveling van vroegere haard. Boerenhuis rechts uitgebreid met voorheen afzonderlijke woning van twee traveeën uit de eerste helft van de 19de eeuw met meeste muuropeningen in zijpuntgevel (op het oosten). Overwelfde kelder naar verluidt voorheen slechts bereikbaar vanuit vaste kast in kamerhoek. Interieuraankleding met marmerschildering wanden uit de eerste helft van de 20ste eeuw (?).

Ten zuiden, ingekorte (?) dwarsschuur van vier traveeën onder pannen zadeldak bewaart rechter aandak met vlechtingen en geveloren; naar verluidt op balk gedateerd 1798 (?). Straatgevel aan Strichtstraat afgelijnd door getrapte daklijst. Schuurpoort met houten latei onder boog.

Ten westen, ingekorte (?) stalvleugel onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Straatgevel naast toegangspoort afgelijnd door getrapte daklijst met deels behouden geprofileerde bepleistering. Aangepaste erfgevel.

Ten oosten, loods; in gemene muur met Strichtstraat nummer 4 sporen van gedichte steekboogdeuren met bepleisterde omlijsting; overblijfsel van vroeger bijbehorende (schaaps ?)stallen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke