Burgerhuis en aanpalende maalderij

Beschrijving

Burgerhuis met voortuin en links aanpalende voormalige mechanische maalderij. Voorheen standplaats van houten staakmolen "Ten Bellinckmolen", een korenwindmolen op molendam; windmolen weergegeven op kaart van 1634-35, op kaart van 1768 en op de Ferrariskaart (1771-1778) aangeduid als molen van Deftinge; in 1912 vernieuwde staakmolen afgebroken in 1926. Na afgraving molendam maaldershuis naar verluidt gebouwd in 1927. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijstgevel van machinale baksteen met geglazuurde siermotieven. Muuropeningen bewaren I-lateien met rozetten doch bij aan de gang zijnde vernieuwingswerken houtwerk gewijzigd.

Aan de straat palend maalderijgebouw, laatst zogenaamd "Molens De Turck"; omvat in het centrale deel de aanvankelijke mechanische maalderij van drie traveeën met zolderverdieping uit 1912, verhoogd en aan weerszij uitgebreid in het eerste tot tweede kwart van de 20ste eeuw; merkelijk later nog herhaaldelijk vergroot (tweede tot derde kwart van de 20ste eeuw). Machinepark van industriële maalderij naar verluidt in de jaren 1960 door De Vos R. (mulder sinds 1956) vernieuwd. In 1975 verkocht aan J. De Turck en in werking tot 1996. Kleinschalig industrieel gebouw van twee bouwlagen met zolderverdieping, hoofdvolume onder verspringende zadeldaken (golfplaten, nok parallel met de straat). Merendeels gewitte bakstenen voorgevel. Getrapt zolderlaadvenster boven centrale poort. Heilig Hartbeeld in toegevoegde omlijste gevelnis tussen twee schuiflaaddeuren op bovenverdieping.

Reeds gedeeltelijk verdwenen machinepark omvat onder andere nog een kuismachine met label "O. Meyer & Cie/ Ateliers de Constructions/ Soleure - Suisse"; cilindermolen, planzichter, mengvat, Jacobsladder, luiwerk, een steenkoppel.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, 497 en 1015.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen 1962, Tweede Band, XVI, 1963, p. 9-10.
  • VANDEPUTTE J. L. Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis,Oudenaarde, 1974, p. 131.

Auteurs: Verbeeck, Mieke