Godshuis of hospitaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Godshuis of hospitaal

Beschrijving

Voormalig godshuis of hospitaal voor de verzorging van bejaarden, opgericht in 1833 door het Armenbestuur van Deftinge; aanvankelijk gehuisvest in een bestaand huis met bijgebouwen, verbouwd in 1835-1837. Bediend door de zusters van Sint-Vincentius van Deftinge. Plannen van 1948 door architect E. De Lil (Geraardsbergen) voor herstel en aanpassing van het burgerlijk hospitaal niet uitgevoerd. Na afschaffing in 1953 verkocht en sindsdien aangepast tot vier huurwoningen. Globaal als rechthoekig gebouw van twee verdiepingen en negen traveeën onder pannen schilddak herkenbaar gebleven godshuis; gewijzigde muuropeningen en met bakstenen voorgevelparement uit jaren 1950. Kruiskapel tegen linker zijgevel vermoedelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Rechthoekige open wegkapel onder zadeldak (groene pannen) met ijzeren kruis. Rondboog van voorpuntgevel, schuilgaand achter accoladeboog van bord tegen geveltop. Bruingeschilderd kruis met Christusbeeld.

• Lierde, Gemeente-archief Deftinge, 874.1, Bouwvergunningen 1946-1953.
  • Lierde vroeger, de dorpen waarin wij kinderen waren, Projectgroep Cultuur Lierde, 1992, p. 19.