Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met U-vomige aanleg, met gesloten rechthoekige binnenplaats met toegangsdeur in muur aan de straat. Bakstenen gebouwen met pannen bedaking, merendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw. Cijferankers met (ver ?)bouwjaar 1865 op geveltop van straatpuntgevel boerenhuis.

Ten noordwesten, zijdelings aan de straat palend boerenhuis, onder zadeldak. Erfgevel (op het zuidoosten) en straatgevel gecementeerd met schijnvoegen.

Ten zuidwesten, bedrijfsgebouw onder rechter afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat); in de jaren 1860 in gebruik als oliestamperij aangedreven door paarden. Resten van oud metselwerk in linker zijgevel.

Ten zuidoosten, in midden 20ste eeuw vernieuwde lage stallen onder lessenaarsdak.

Links aanpalende Heilig Hartkapel, naar verluidt opgericht kort na de Tweede Wereldoorlog als dank voor behouden terugkeer. Kleine rechthoekige wegkapel. Baksteenbouw onder leien zadeldak. Voorgevel met groen- en roodgeschilderd ijzeren hek; afgebroken top. Bepleisterde spitsbogige overwelving. Heilig Jozefbeeld met kind Jezus.

• Lierde, Gemeente-archief, Deftinge, 504.72; Register der bekendmakingen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke