Geheel van drie volgens repeterend schema gekoppelde, neoclassicistische arbeidershuizen uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. De panden bevinden zich als enige op de oude rooilijn van de Oudesteenweg, die later over de volledige westzijde werd verbreed.
Rijwoningen van elk twee traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag gecementeerde lijstgevels rusten op een vlakke plint waarin telkens een keldergat. Rechthoekige vensters met een latei en lekdrempel uit blauwe hardsteen, en rechthoekige deuren met twee treden en een vlakke omlijsting uit blauwe hardsteen. De kroonlijsten, het deur- en vensterschrijnwerk zijn vernieuwd, evenals de vermoedelijk later toegevoegde dakkapellen.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2020: Gekoppelde arbeidershuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/313640 (geraadpleegd op ).
Op de rooilijn vooruitspringende rij van arbeidershuisjes, uit de tweede helft van de 19de eeuw; twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met dakkapel; repeterend schema.
Bepleisterde, beschilderde lijstgevels op vlakke plint met keldergat. Rechthoekige vlak omlijste muuropeningen; arduinen steektrapje van twee treden.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Gekoppelde arbeidershuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7423 (geraadpleegd op ).