Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Merendeels gewitte bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken; als gesloten hoeve wellicht resulterend uit voornamelijk 19de-eeuwse aanpassing van oudere hoeve (andere aanleg op de Ferrariskaart van 1771-1778). Naar verluidt circa 300 jaar oude linde op achtererf markeert de zuidwesthoek van hoeve. Rechthoekige binnenplaats met aangelegde tuin bewaart rondom deels gekasseid en deels gekant bakstenen pad tegen de erfgevels. Overzolderde toegangspoort met brede doorrit op noordoostelijke erfhoek (1891 gedateerd op pleisterwerk van zolderwand) en aansluitend bij ruggelings naar de straat gekeerd boerenhuis. Oud voetgangerspoortje aan hengsels en onder houten latei schuin opzij van de doorrit.

Ten noorden, boerenhuis met ten westen aansluitende paardenstal. In pleisterwerk van zolderwand aangebrachte tekening met haantje en jaartal 1896 (?), naar verluidt naar aanleiding van vernieuwing dak. Deels in het vierde kwart van de 20ste eeuw aangepast interieur bewaart elementen van reeds eerder (begin 20ste eeuw ?) gewijzigd ouder huis. Gekasseide paardenstal onder balklaag met vroeger bepleisterd latwerk; aanpalend achterkamertje met vroegere slaapplaats van paardenknecht.

Ten westen, bij de paardenstallen aansluitende dwarsschuur (voor hooi) met stallen; naar verluidt met jaartal (17??) in schuurgebint. Lage staldeuren en voederluiken onder houten latei van varkensstallen. Gekasseide veulenstal met houten ruif. Gekasseide gebogen doorgang voor koeien naar achtererf in zuidwestelijke erfhoek.

Ten zuiden, tot loft heringerichte vroegere dwarsschuur met onder andere behouden bakstenen keldergewelf. In poorttravee: diverse inscripties van namen vergezeld van jaartal 1870 en 1881 (?) op afdekbalk van dwarsmuurtje.

Ten oosten, stalvleugel van anderhalve bouwlaag op mestkelders.

Ten noorden, aan de straat in het tweede kwart van de 20ste eeuw opgerichte kleine bijgebouwen waaronder bakhuis met geklonken ijzeren zogenaamd "Pietersoven".

Auteurs: Verbeeck, Mieke