School

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School

Beschrijving

Als gemeenteschool gebouwd in 1923-24 volgens plannen van 1922 door architect J. Birmant (Ninove), heden gemeentelijke kleuterschool Hemelveerdegem. Typerende lagere dorpsschool uit de jaren 1920. Bakstenen schooltje van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Lijstgevel met ritmerende lisenen en opvallende ruime rechthoekige vensters onder I-latei; centrale deur met hoog bovenlicht; vernieuwd houtwerk.

Aan weerszij aanpalende overdekte speelplaats onder zadeldak met ijzeren zuiltje midden de open voorzijde. Twee reeksen toilethokjes aan de overzijde van de met gras begroeide speelplaats. Bijbehorende woning voor de hoofdonderwijzer in rechtse voorhoek aan de straat gesloopt in 1987.

• Lierde, Gemeente-archief Hemelveerdegem, 861.2.

Auteurs: Verbeeck, Mieke