Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Hemelveerdegem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Hemelveerdegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semigesloten bakstenen hoeve, deels teruggaand op een hoeve met losse bestanddelen (17de-18de eeuw?); voorheen (tot begin 20ste eeuw) met Margaretakapel aan vroegere erftoegang ten westen (zie Onze-Lieve-Vrouwekapel); in tweede helft 19de eeuw en eerste helft 20ste eeuw gewijzigde aanleg. Huidige erftoegang op westhoek van verhard erf afgesloten door ijzeren hek. Herhaaldelijk uitgebreide bakstenen bedrijfsgebouwen (confer bouwnaden, verschillend metselwerk).

Ten noorden, lang laag boerenhuis van voorheen zeven traveeën onder zadeldak (kunstleien), vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw; in begin 20ste eeuw(?) rechts verlengd met twee hogere traveeën. Links aansluitende vroegere varkensstallen onder bakstenen troggewelven tussen ijzeren liggers met jaartal 1900. Gewitte erfgevel op gepikte plint; voordeur bewaart stijlen met kwarthol profiel van oude deuropening met jongere rondboog; vensters met houten latei. Sterk gewijzigd interieur bewaart samengestelde balklaag waarvan moerbalken verschillen.

Ten zuiden, bakstenen dwarsschuur met resten van houtbouw, namelijk zijpunttoppen in houten vakwerkbouw heden met kunstleien buitenbekleding; pannen zadeldak. Erfgevel met muurplaat en schuurpoort tussen ankerbalkverbindingen.

Ten noordwesten, paardenstal met zandstenen hoekkettingen op gevelhoek naast hek.

Auteurs: Verbeeck, Mieke