Teksten van Burgerhuis in Louis-Philippestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7424

Burgerhuis in Louis-Philippestijl ()

Burgerhuis in Louis-Philippestijl volgens de bouwaanvraag uit 1861 opgetrokken in opdracht van Louis Meyer. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning met enkelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een plint uit blauwe hardsteen waarin getoogde keldermonden. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een twee traveeën breed balkon met voluutconsoles, waarvan de balustrade is verwijderd. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, oorspronkelijk met omlijste, rechthoekige deur- en vensteropeningen op doorgetrokken lekdrempels in de pui. Verkleinende registers van spiegelbogige bovenvensters met geprofileerde dagkanten, gevat in geriemde omlijstingen met oren en een stucsleutel. De eerste verdieping onderscheidt zich door een borstwering met postamenten, casementen en doorgetrokken lekdrempels, de tweede verdieping door individuele lekdrempels en gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, met casementen in de fries en bewerkte, uitgelengde voluutconsoles onder de vernieuwde kroonlijst. De begane grond is verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1861#540.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/281749 (geraadpleegd op ).


Twee rijhuizen ()

Twee rijhuizen, van respectievelijk drie en vier traveeën en drie bouwlagen. Bepleisterde en beschilderde bovengevels in Louis-Philippestijl opklimmend tot circa 1860 zie de geriemde vensteromlijstingen, respectievelijk rechthoekig met afgeronde bovenhoeken en spiegelboogvormig met oren, typische stucwerksleutels, krullige consoles en omlopende tandlijst alternerend met panelen van het fries.

Nummer 14 met balkon in zelfde stijl. Aangepaste begane grond.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1861, Modern Archief 20.112/2, dossier 540 (voor nummer 15).

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7424 (geraadpleegd op ).