erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 7425   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7425

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd naar een ontwerp door de architect Michel De Braey uit 1897. Opdrachtgever was Ferdinand Van Heurck (Berchem, 1865-Antwerpen, 1920), in 1889 gehuwd met Berthe Grisay (Verviers, 1868-Antwerpen, 1958) en vader van twee zonen Marcel (°1890) en René (°1893). Deze oudste zoon van de internationaal bekende botanicus en microscopist Henri Van Heurck (Antwerpen, 1838-Antwerpen, 1909), was zelf vennoot in een bedrijf van natuurlijke en kunstmatige essences, de firma Van Heurck & Coene. Tot het bouwprogramma behoorde een pakhuis en kantoor achteraan op het perceel zijde Solvynsstraat, dat later door zijn zoon de arts René Van Heurck werd verbouwd tot radiologiepraktijk.

Michel De Braey, die eind jaren 1880 zijn debuut maakte als architect, bevond zich in 1897, toen hij het hotel Van Heurck ontwierp, op het hoogtepunt van zijn loopbaan. Hij maakte naam met prestigieuze herenhuizen in diverse neostijlen en met landhuizen in cottagestijl. Tot de belangrijkste voorbeelden van dit rijpe oeuvre behoren de neogotische Saint Boniface Anglican Church in de Grétrystraat en het in neorenaissancestijl ontworpen Gemeentehuis van Wijnegem.

Deze burgerwoning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel kreeg een natuurstenen parement, wat de woning een prestigieus karakter verleent. Houten kroonlijst met tandfries, hardstenen plint, hardstenen kordons, speklagen en doorlopende onderdorpels ritmeren de gevel. Op de begane grond rechthoekige muuropeningen, de vensters in eenvoudige vlakke omlijsting, de deur tussen pilasters onder gebogen fronton en met een bovenlicht met natuurstenen tussenstijl; houten vleugeldeur. Op de verdiepingen segmentbogige vensteropeningen in natuurstenen omlijsting met sluitsteen. De centrale travee is geaccentueerd door een erker met bekronende ijzeren balkonleuning.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 1154.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2017


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7425 (Geraadpleegd op 14-07-2020)