Burgerhuis met Heilig Hartkapel

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Topanker van rechter zijgevel met jaartal 1909, (ver)bouwjaar. Eclectisch getinte baksteenbouw met witte bakstenen aangewend in friezen en bogen. Voorgevel geleed door lisenen. Voordeur in vlakke hardstenen omlijsting en dito stoep (3 treden); jongere geajoureerde ijzeren deur.

Achterin de tuin gelegen Heilig Hartkapel; voorgevel uitgespaard in de tuinmuur aan de voetweg van Kapellestraat tot Stuivenberg (begrenst achtertuinen van de Dorpsstraat). Kleine, neogotisch getinte rechthoekige wegkapel met driezijdige sluiting, vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Steil zadeldak (kunstleien), overstekend boven de gecementeerde voorpuntgevel met schijnvoegen. Deels leesbaar geschilderd opschrift van deurboog: " ... dankbaarheid ... het H. Hart van Jezus". Spitsboogvensters en bovenlicht van dito voordeur met ijzeren roedeverdeling en verschillend gekleurd glas. Zijdeur rechts in tuingevel. Bepleisterd interieur met hoge betegelde plint; veelkleurige tegelvloer met verschillend boordmotief. Wit Heilig Hartbeeld op houten sokkel van dito neogotisch altaar.

Auteurs: Verbeeck, Mieke