Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd in 1896 ontworpen door architect Ferdinand Hompus in opdracht van C.J. Janssens-Van Steen. Deze eigenaar bouwde een jaar later de naastgelegen woning op nummer 33, wat er wellicht op wijst dat hij naast zijn eigen woning een opbrengsteigendom liet optrekken, een constructie die we op het Zuid heel vaak terug vinden. De eigen woning op nummer 35 is hoger dan de huurwoning en kreeg tevens door het natuurstenen parement een statiger, duurdere uitwerking.

De woning werd gebouwd als enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, rond 1946 met een verdieping verhoogd. De lijstgevel met natuurstenen parement is afgewerkt met de typische eind-19de-eeuwse elementen: houten kroonlijst, doorgetrokken onderdorpels en kordons, rechthoekige muuropeningen, hardstenen plint. Accent op de bel-etage met balkon en vensters onder gestrekte waterlijst. De derde verdieping is versierd met bladwerk op de penanten en een gelijkaardige afsluitende fries; opvallende ornamentiek die echter niet is weergegeven op de bouwaanvraag. De rechthoekige deur in de rechter travee kreeg een entablementomlijsting met daarboven een vierkant bovenlicht. Schrijnwerk is vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 556, 18 # 20889.
  • Stadsarchief Antwerpen, Planarchief, MA-PLAN # 20889.