Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semigesloten bakstenen hoeve met rechthoekige binnenplaats, gebouwd in het derde tot vierde kwart van de 19de eeuw ter vervanging van een ernaast gelegen oudere hoeve. Deels gekasseide rechthoekige binnenplaats met voetgangerspoortje in noordwesthoek naast de woning. Grote toegangspoort opgenomen in stalvleugel ten noorden aan de straat.

Ten westen, boerenhuis van zeven traveeën en aanvankelijk één bouwlaag, volgens overlevering kort na de bouw na een brand verhoogd met halve verdieping (zie sporen metselwerk in beide zijpuntgevels); pannen zadeldak. Erfgevel (op het oosten) op gecementeerde plint met schijnvoegen; getoogde vensters, deels pseudovensters op bovenverdieping. Rechthoekige voordeur met bovenlicht gevat in hardstenen omlijsting. Ten noorden, tegen zijpuntgevel aangebouwd deels open wagenhuis; puntgevel met wagenpoorten onder rondboogvelden palend aan de straat.

Ten oosten, dwarsschuur onder vooraan afgewolfd zadeldak (kunstleien, nok loodrecht op de straat); drie uilengaten in gesinterde omlijsting in de achterpuntgevel. Aanbouwen onder lessenaarsdak.

Ten zuiden, lage vleugel met vroegere varkensstallen onder zadeldak (nok parallel aan de straat).

Ten oosten, naast de schuur en aan de straat: breed ijzeren toegangshek aan overhoekse bakstenen hekpijlers. Achtererf omzoomd door recent vervangen populieren.

Auteurs: Verbeeck, Mieke