erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID
74272
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74272

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool van de wijk Koudenberg of Statiewijk, opgericht als afdeling van de gemeenteschool in het dorpscentrum; gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe. Opheffing van de school op 01.09.1975; heden in gebruik door kunstkring Parnassos.

Ingeplant achter de vrije basisschool (nummer 12), eveneens in 1937 opgericht als lagere wijkschool doch door de zusters Jozefienen van het klooster aan de Lange Munte te Sint-Maria-Lierde, sinds 1988 basisschool van de broeders van Liefde; geplande afbraak van de in 1938 en in de jaren 1950 uitgebreide schoolgebouwen. Pad links van nummer 12 leidt naar de ommuurde geplaveide speelplaats met vrij authentiek bewaarde gemeenteschool aan de noordzijde; typische kleinschalige dorpsschool van twee klassen, beide met eigen toegangsdeur en afzonderlijke gang. Rechthoekig bakstenen schoolgebouw van zes traveeën onder pannen zadeldak. Originele achtdelige ruime rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling in de bovenlichten, betonnen latei op hardstenen imposten. Een lage korfboogdeur onder hoog bovenlicht in beide deurtraveeën. Ten zuidoosten, overdekte speelplaats met kunstleien lessenaarsdak op drie ijzeren kolommen.

Ten zuidwesten, open rij toilethokjes.

  • Lierde, Sint-Maria-Lierde, kerkarchief, Geschiedenis van het Klooster te Ste Maria Lierde.
  • Lierde, Gemeente-archief Sint-Maria-Lierde, 861.2.
  • Lierde vroeger, de dorpen waarin wij kinderen waren, Projectgroep Cultuur Lierde, 1992, p. 133, 136.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het gebouw werd gerenoveerd waarbij onder meer het originele houten schrijnwerk verwijderd werd. De overdekte speelplaats en toiletten zijn niet meer bewaard.

  • Informatie meegedeeld door de gemeente (30 december 2021).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74272 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.