Hoeve Ten Bossche

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ten Bossche

Beschrijving

Voormalige hoeve zogenaamd "Ten Bossche" (zie 19de-eeuwse cartografische bronnen). Grotendeels gewitte bakstenen hoeve onder snijdende pannen zadeldaken, opklimmend tot de 18de eeuw met jongere aanpassingen onder meer in het vierde kwart van de 19de eeuw binnenin sterk vernieuwd boerenhuis. Recent verharde vierhoekige binnenplaats met ten zuiden, toegangspoort en doorrit rechts van aan de straat gelegen boerenhuis. Voorgevel boerenhuis bewaart oorspronkelijke, grijsgeschilderde, rechthoekige bakstenen deuromlijsting met oren en druiplijstje; Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind in bekronend omlijst rondboognisje. Hogere vensters aan weerszij van de deur met betonnen latei en vernieuwd houtwerk. Ook de erfgevel bewaart een omlijste lage gebogen deur. Twee parallelle overwelfde kelders onder de westelijke travee. Eén moerbalk met fraai gesculpteerde uiteinden; oostelijke travee, naar verluidt vroegere paardenstal, met twee boomstammen als moerbalken van samengestelde balklaag. Ten westen, sterk gewijzigde vleugel met loodrecht erop deel van woning. Ten noorden, dwarsschuur. Ten oosten, koeienstallen; troggewelven tussen ijzeren liggers vervangen de oude balklaag.

Auteurs: Verbeeck, Mieke