Neorenaissance burgerwoning

Beschrijving

Deze grote, statige neorenaissance burgerwoning met natuurstenen gevel werd rond 1898 gebouwd door architect J.B. Vereecken en zoon in opdracht van Eug. Coveliers. Deze architecten zijn vrij actief in de 19de-eeuwse wijken van Antwerpen, waarbij het opvalt dat ze vaak kiezen voor een natuurstenen parement van de woningen, wat deze een prestigieus, rijk karakter geeft.

Deze ruime woning telt drie traveeën en drie en een halve bouwlaag, waarbij de bovenverdieping boven de kroonlijst uitsteekt. De lijstgevel met natuurstenen parement heeft een houten kroonlijst op klossen, centraal doorbroken door een driehoekig fronton waarin een groot dakvenster is verwerkt met gebogen fronton en topstuk. Gebruik van hardsteen voor de plint met segmentbogige keldervensters, speklagen, kordons, doorlopende onderdorpels, entablement en fronton van de bovenvensters, voor de grote centrale erker op gevleugelde draakjes en voor de rijke omlijsting van de voordeur met pilasters, fronton en visvormige consoles. Het schrijnwerk in de rechthoekige muuropeningen werd vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1185.