Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Bakstenen villa, volgens kadasterarchief gebouwd in 1915 door gemeentesecretaris P.J. Minnaert; later voornamelijk achterwaarts uitgebreid. Vanaf 1923 bekend als notarishuis, eerst van F. Minnaert. Omringende tuin aan de straat afgesloten door breukstenen muur met ijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers. Dubbelhuis samengesteld uit verschillende bouwvolumes. Rechts gedeelte met deurtravee telt twee verdiepingen onder wolfsdak (leien); brede trapezoïdale erker van venstertravee met tot erker gewijzigde loggia op bovenverdieping, bekroond door torenvormig dakvenster. Linker deel van één bouwlaag met uitspringend vensterrisaliet onder mansardedak. Breukstenen sokkel; hardstenen lateien. Decoratief uitgewerkte gewitte uitspringende houten kroonlijsten.

• Lierde vroeger, de dorpen waarin wij kinderen waren, Projectgroep Cultuur Lierde, 1992, p. 115.

Auteurs: Verbeeck, Mieke