Hoeve en afspanning

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en afspanning

Gelegen aan de hoek met Eikenmolen.

Voormalige hoeve en afspanning uit het tweede kwart van de 19de eeuw; naar verluidt op dakgebint vroeger 1826 gedateerd en sedert 1967 zogenaamd "Lindenhoeve", verwijzend naar de twee linden op het achtererf. Aan de straat gelegen boerenhuis van zes traveeën met verhoogde begane grond. Voorgevel (op het zuidoosten) met hoge getoogde muuropeningen; fraaie houten schuiframen (tweede kwart van de 20ste eeuw ?) met kleine roedeverdeling en versierde tussendorpel van bovenlicht. In de tweede helft van de 20ste eeuw aangepaste voordeur met toegevoegde portiek; vernieuwd interieur.

Ten noordoosten, L-vormig aansluitende vroegere stallen, gewijzigd en met gedichte poort in gevel aan Eikenmolen.

Ten noordwesten, puin van schuur.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

De linden, waarvan de huidige naam van de hoeve is afgeleid, zijn bewaard. De twee gekandelaarde linden bevinden zich op het erf ten westen van de gebouwen. De bomen fungeerden als schermbeplanting voor het gebouw en als schaduwplek voor bezoekers. Mogelijk dienden ze ook als een afspanning waar paarden aan gebonden werden.

De woning werd sinds 2010 gerenoveerd met respect voor de aanwezige erfgoedkenmerken en -elementen. Bij de vernieuwing van het dak werden de originele dakspanten na renovatie grotendeels gerecupereerd in de nieuwe dakconstructie. Het uitzicht aan de straatzijde, bepaald door enkele 20ste-eeuwse aanpassingen, bleef behouden. Zo werden de later toegevoegde schuiframen vervangen door nieuwe eikenhouten ramen naar hetzelfde model. De versierde tussendorpel van het bovenlicht werd na restauratie geïntegreerd in de vernieuwde ramen, samen met de bewaarde gekleurde glaspartijen erboven. Ook de 20ste-eeuwse deur werd gerestaureerd.

De stallen bleven ongewijzigd. Hier bevindt zich nog een gedateerde balk van het oorspronkelijke dakgebinte (1826). Van de vroegere schuur bleven twee authentieke muren bewaard, die behouden bleven en de ruimte werd omgevormd tot binnentuin.