Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Eenvoudige, maar verzorgde neoclassicistische burgerwoning gebouwd voor de heren Pfeiff en Schneider naar ontwerp van architect Jean De Coster uit 1898. De architect grijpt voor deze woning naar de eind-19de-eeuwse standaarden voor de opbouw en de afwerking van de gevel, waardoor deze woning een typevoorbeeld is van de architectuur die het Zuid kenmerkt. Het betreft een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Houten kroonlijst op klossen en met tandfries, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op de begane grond, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen die op de tweede bouwlaag in een geriemde omlijsting zijn gevat. Accent op de centrale travee met balkon met ijzeren leuning en deurvenster met driehoekig fronton. Enkel het schrijnwerk van de deur is bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1286.

Auteurs:  Hooft, Elise

Neoclassicistisch enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Sobere bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte gelijkvloerse verdieping en benadrukte centrale travee met balkon en deurvenster onder driehoekig fronton. Voorts horizontale geleding door puilijst, kordons, doorlopende lekdrempels en klassieke gevelbeëindiging. Rechthoekige muuropeningen, op hoofdverdieping in geriemde omlijstingen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita