erfgoedobject

Sint-Ursmaruskapel

bouwkundig element
ID
74293
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74293

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Sint-Ursmaruskapel
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Ursmaruskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ingeplant op de hoek met Anzegemsesteenweg, beschaduwd door vier populieren. Volgens gedenksteen binnenin opgericht in 1912 door de heer Ruffo de Bonneval de la Fare en echtgenote de Kerchove de Denterghem met de medehulp van de heer Gistelinck van de nabij gelegen hoeve, ter ere van de Heilige Ursmarus, beschermheilige van de veestapel.

Gewitte bakstenen kapel van één travee onder pannen zadeldak met kruisbekroning. Voorpuntgevel met rechthoekige nis waarin rondboogdeur in brede bakstenen omlijsting en topoculus in geelgeschilderde omlijsting met opschrift: "H. Ursmarus B.V.O.".

Interieur met beschilderd cassettenplafond met palmetten en gemetst altaar met polychroom beeld van Heilige Ursmarus met koe geflankeerd door engelen.

Tegen de achtergevel, later geplaatste gerecupereerde grafsteen van de schenkers van de kapel.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Ursmaruskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74293 (Geraadpleegd op )