Neerhof van het kasteel van Nokere

Gemeente Kruisem

• Inventarisatie Kruishoutem (geografische inventarisatie: 01-03-1999 - 30-06-1999).

is beschermd als monument Kasteeldomein van Nokere: neerhof

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neerhof van het kasteel

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Kasteel van Nokere

Beschrijving

Zogenaamd "Neerhof" van het kasteel. Gerenoveerde hoeve met losstaande bestanddelen op omhaagd erf met ijzeren toegangshek aan gewitte pijlers met bolbekroning. Ten westen, boerenhuis van zes traveeën onder mank, deels verhoogd zadeldak (pannen, nok loodrecht op de dreef) met vlechtingen in linker zijgevel, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint met rechthoekige vensters, nieuw houtwerk naar oud model en geel- en blauwgeschilderde luiken; dito deur met gestreept houtwerk. Linker zijgevel met verkleind venster onder gebogen geprofileerde waterlijst.

Ten oosten, gewitte 19de-eeuwse stallen met getoogde deuren met gelijkaardig houtwerk en vierkante venstertjes onder de daklijst.

Ten noorden, imposante bakstenen koetshuis van zes traveeën onder pannen zadeldak (nok parallel aan de dreef) met rondboognissen, in derde en zesde travee met gestreepte poorten; overige blinde bogen met lage deurtjes.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen