Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze burgerwoning in neoclassicistische stijl werd in 1898 ontworpen door architect Emile Thielens voor Edmond Morin. Thielens was een zeer productieve Antwerpse architect, die vooral bekend is om zijn opvallende gebouwen in eclectische en art-nouveaustijl, bijvoorbeeld de gebouwen van de Zoo. Hij paste echter in talrijke woningen binnen en buiten de stad de neoclassicistische bouwstijl toe, die nog steeds geliefd was bij de burgerij.

Het betreft een enkelhuis van twee/drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De natuurstenen lijstgevel geeft de woning een statig karakter. Verder zeer verzorgde, maar standaard neoclassicistische elementen zoals de houten kroonlijst op klossen en modillons, de hardstene plint, imitatievoegen op begane grond. De opbouw van de twee verdiepingen verlaat de standaard opbouw en werkt met een brede venster- en een smalle deurtravee, van elkaar gescheiden door kolossale pilasters met composietkapiteel. De brede driezijdige erker met bekronende balkonleuning en op een brede sokkel met sater domineert de gevel. Rechthoekige muuropeningen met vervangen schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1498.