Gemeentehuis van Nokere en herberg

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis en café zogenaamd Gemeentehuis , heden Restaurant- Bistro "Het Landhuys". Oorspronkelijke herberg in het bezit van het kasteel, reeds vermeld in het landboek van 1702. Huidig classicistisch gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), volgens jaaranker in rechter zijgevel van 1781, tot 1974 onder meer dienst doende als gemeentehuis. Twee rechter traveeën met vroeger winkeltje in 1959 gesloopt voor baanverbreding.

Heden L-vormig complex met het lagere huis links waardoor het dorpsplein in het zuidwesten afgezoomd wordt. Onderkelderde rechter vleugel met witgeschilderde bakstenen lijstgevel van zes traveeën geritmeerd door rechthoekig, vlak omlijste vensters met kleine roedeverdeling en rechthoekige deur met 4 treden en leuning in de vierde travee. Gepikte plint met rechts twee keldervensters. Verdiepte panelen op de penanten. Aflijnend hoofdgestel en hollijst onder de houten kroonlijst. Rechtse zijtravee met oorlogsgedenkplaat. Zijpuntgevel met sporen van vroegere openingen en hergebruikt anker 1781.

Linker vleugel van vier traveeën en twee lagere bouwlagen onder zwart pannen zadeldak, uit begin 19de eeuw. Eenvoudige witgeschilderde gevel op gepikte plint met gelijkaardige vensters.

Aangepast interieur met behouden samengestelde balklaag en twee schouwen, rechts met grote haard van gesinterde baksteen met bordenplank en links gesinterde bakstenen schouwmantel met spiegelboogprofiel en gedecapeerde boezem.

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 530-534.
  • KINDS L. e.a., Acht Eeuwen Nokere, s.l., 1996, p. 151-152.