• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve op vierkante plattegrond, heden met haaks op de straat ingeplant boerenhuis en dwarsschuur op deels met gras begroeid en omhaagd erf met ijzeren toegangshek. Eind jaren 1960 door de familie Ruffo de Bonneval restauratie aangevat om als religieus centrum naar Italiaans model in te richten, zogenaamd "Maria polis".

Ten noorden, woonhuis van acht traveeën onder overstekend steil zadeldak (pannen) op uitgesneden daklijstbalkjes, linker zijpuntgevel afgewerkt met vlechtingen, opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw. Beigegeschilderde baksteenbouw op bruingeschilderde en gepikte plint. Gekoppelde getoogde vensters met sponning en duimen in gepleisterde omlijsting met oren en arduinen dorpels; vernieuwd houtwerk met roedeverdeling. Uiterst links, steekboogdeurtje in vlakke omlijsting op neuten met oren en geprofileerde waterlijst. Vlak omlijste spiegelboogdeur met tussendorpel en bovenlicht in de zesde travee. Achtergevel met centraal steekboogdeurtje tussen vierkante venstertjes en vier identieke omlijste vensters.

Grotendeels aangepast interieur met enkel in de rechter kamer behouden troggewelf op overhoekse eiken balken.

Ten zuiden, gewitte dwarsschuur onder overstekend pannen zadeldak op daklijstbalkjes, tussen aandaken met vlechtingen. Centrale korfboogpoort met arduinen hoekblokken en rechthoekige staldeurtjes.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen