erfgoedobject

Lombaertskapel

bouwkundig element
ID: 74312   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74312

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Lombaertskapel
    Deze bescherming is geldig sinds 12-04-2002

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lombaertskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Lombaertskapel" ingeplant op het kruispunt met de Spichtestraat en Vijverdamstraat, omgeven door vier Italiaanse populieren. Ruime kapel gewijd aan de Heilige Geest, gesticht in 1725 door de gebroeders A. en V. Lombaert (opschrift onderaan altaar). Heden gecementeerd, witgeschilderd parement met schijnvoegen op grijsgeschilderde plint. Voorpuntgevel met korfboogdeur met diamantkop als sluitsteen, geprofileerde daklijst en oculus. Toegang via drie treden met roodgeschilderde loper.

Interieur met tongewelf, beschilderd houten altaar met opschrift en erboven omlijst schilderij op houten paneel met de "Nederdaling van de Heilige Geest"; flankerende Ionische pilasters en sluitsteen met engelenhoofdje.

  • KINDS L. e.a., Acht eeuwen Nokere, s.l., 1996, p. 71.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Lombaertskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74312 (Geraadpleegd op 07-08-2020)