Hoeve ter Linden

Beschrijving

Imposante gesloten hoeve met gewitte vleugels onder pannen zadeldaken, ingeplant op de grens met Huise. In kern opklimmend tot de 18de eeuw, met binnenin 1736 gedateerde haardbalk en jaarankers 1865 in linker zijpuntgvel, verwijzend naar een uitbreiding. Vierkant verhard binnenerf met behouden gekasseide dorsvloer, mestvaalt en recent duiventorentje onder pannen tentdak. Toegang via verharde weg en doorrit in zuidvleugel.

Ten noorden, oorspronkelijk vrijstaand boerenhuis van zeven traveeën en heden anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Erfgevel op in beige geschilderde plint. Rechthoekige vensters en halfronde venstertjes onder de daklijst; arduinen dorpels. Rechthoekige deur met waaier en drie trappen in vijfde travee. Bakstenen achtergevel met zelfde ordonnantie.

Interieur. Bewaarde samengestelde balklaag met versierde geprofileerde moerbalken met leliemotief en grote haard van gesinterde baksteen en 1736 gedateerde haardbalk, links ervan ingewerkte kast.

Ten noordoosten, aansluitend midden 19de-eeuws wagenhuis onder lager zadeldak en bakstenen dwarsschuur ten oosten. Stallen, onder meer paardenstallen, in zuid- en westvleugel met ervoor gebouwde galerij; gemetste mestvaalt in de oksel. Verankerde buitengevels met rechthoekige rolpoorten in zuidvleugel en haast blinde westgevel palend aan de straat.

In zuidoostelijke hoek, door linde beschaduwd bakstenen pijlerkapelletje(?) met getraliede rondboognis.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen