Hoeve d'Huyvetter

Beschrijving

Zogenaamd Hoeve d'Huyvetter, naar de vroegere eigenaars. Gerenoveerde gesloten hoeve met gewitte vleugels onder rode pannen zadeldaken op vierkante plattegrond toegankelijk via een doorrit in de oostelijke straatvleugel. Deels verhard en met gras begroeid binnenerf met boerenhuis ten westen, dwarsschuur ten noorden en stallen ten oosten en ten zuiden; voormalige overdekte mestvaalt voor oostvleugel.

Woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met 18de-eeuwse kern, binnenin 1707 gedateerde haardbalk. Verankerde erfgevel afgewerkt met getrapte daklijst. Rechthoekige, per twee gekoppelde vensters onder meer geel geschilderde persiennes en rechthoekige deur in gesinterde bakstenen omlijsting met oren en druiplijst in vijfde travee; deur met waaier.

Ten noorden, dwarsschuur van zes traveeën met centrale korfboogpoort en kleine rechthoekige openingen. Buitengevel met dito openingen en getrapte daklijst.

Oost- en zuidvleugels, vroegere stallen met blinde straatgevels en aflijnende getrapte daklijst. Vroegere mestvaalt, heden zwembad, onder afzonderlijk zadeldak (nok parallel aan de straat).

Puntgevel met houten beschieting.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen