Alleenstaand burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Alleenstaand burgerhuis

Beschrijving

Alleenstaand burgerhuis in beboomde tuin, van de straat afgesloten door ijzeren hekken tussen gepleisterde pijlers op arduinen voet. Voortuin met twee liggende leeuwen die toegangsdeur flankeren. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien, pannen, nok parallel aan de straat) met dakvensters en ijzeren bliksemafleiders, uit het derde kwart van de 19de eeuw, naar verluidt jaartal 1869 op zolderbalk. Gepleisterde en geschilderde voorgevel gemarkeerd door middenrisaliet en hoekpilasters, horizontaliserend cordon en kroonlijst op klosjes. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken; nieuw houtwerk met roeden. Dito deur met waaier en deurlicht met gekruld smeedwerk met ingewerkte initialen H D. Geschilderde bakstenen achtergevel met U-vormig uitgebouwde aanhorigheden en overluifeld terras in glas en hout.

Recent heraangelegde achtertuin met behouden afgeplatte heuvel met Heilig Hartbeeld onder imposante linde.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen