Burgerhuis met kleurrijk parement

Beschrijving

Deze woning met kleurrijk parement van geglazuurde baksteen werd gebouwd rond 1896 voor Alphonse Moermans naar ontwerp van architect Albert Arnou, die ook de naastgelegen hoekwoning op nummer 131 tekende. Links naast de woning werd een magazijn gebouwd, een laag gebouw met brede bakstenen puntgevel, dat ondertussen werd afgebroken.

Het is een enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, waarin oorspronkelijk twee dakvensters met gebogen fronton aanwezig waren. De lijstgevel is volgens de eind-19de-eeuwse standaarden opgebouwd, met een houten kroonlijst op klossen en modillons, een hardstenen plint, rechthoekige muuropeningen en accent op de centrale travee door een deurvenster met balkon. De afwerking van het parement is echter origineel en geeft de gevel een eclectische toets: gele, zwarte en witte geglazuurde baksteen worden in banden afgewisseld, verzorgde ornamentiek in een fries boven de begane grond, blinde boogvelden van de bovenvensters opgevuld met portretten in profiel, geïnspireerd op cameeën.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 119.