erfgoedobject

Neogotische directeurswoning

bouwkundig element
ID
74361
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74361

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectische vrijstaande woning op het platteland, gebouwd als directeurswoning in 1897 bij de steenbakkerij en pannenbakkerij van het kasteel met voornamelijk neogotische stijlkenmerken.

Historiek

Ten zuiden van het kasteeldomein werd in 1811 door de kasteelheer Ch. A. vander Meere een steenbakkerij opgericht door meester-steenbakker François Jacques. In 1887 werd ze vernieuwd als steen- en pannenbakkerij. De gebouwen van de pannenbakkerij werden in de jaren 1960 gesloopt. Enkel de directeurswoning en een rechthoekig gebouwtje onder rood pannen schilddak met ingewerkt maltakruis van zwarte pannen gelegen aan het einde van een dreef bleven bewaard.

Beschrijving

De voormalige directeurswoning werd gebouwd in 1897 door Julie Desmanet de Biesme, de toenmalige kasteeldame. Het jaartal is aangebracht in zwarte baksteen in de rechter zijgevel. De woning werd gebouwd in een opvallende neogotische stijl en is ingeplant in een omhaagde tuin naast het kasteeldomein en de dreef naar de voormalige steenbakkerij. Op de hoek van de dreef staat een vernieuwd kruisbeeld van de ommegang.

De woning is opgetrokken in een zeer kleurrijke en decoratief uitgewerkte baksteenstijl in rode en zwarte tinten en wordt afgedekt door hoge snijdende zadeldaken van zwarte en rode geglazuurde pannen met kruis- en ruit-motieven (nok evenwijdig met de straat). Twee aangepaste dakkapellen werden aan de achterzijde toegevoegd. Het gebouw werd opgetrokken op T-vormige plattegrond met een markante linker dwarsvleugel met hoge puntgevels en steil hellend dak. De voorgevel hiervan is voorzien van spitsboognissen en een omlijste driepas in de top. De achtergevel is uitgewerkt als een spaarveld met spitsboogarcade en dito nissen in contrasterende zwarte baksteen, soms doorbroken met venstertjes. De verschillende gevels zijn verder geritmeerd door boog- en spaarvelden met begrenzende pilasters, verrijkt met sierankers, en afgelijnd door booglijsten en muizentandfriezen. De plint werd uitgewerkt met ingewerkte zwartgeglazuurde of in reliëf gemetste ruitmotieven. De vensters zijn steekboogvormig of spitsbogig, soms met glas-in-lood, en afgewerkt met zwarte bakstenen omlijstingen onder geblokte ontlastingsbogen. Twee korfboogdeurtjes in de achtergevel bewaren origineel houtwerk.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002200, Burgerlijke architectuur (S.N., 2002).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neogotische directeurswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74361 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.