erfgoedobject

Schoolhuis en gemeenteschool

bouwkundig element
ID
74365
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74365

Juridische gevolgen

Beschrijving

Schoolhuis en gemeenteschool, afdeling Marolle. Aankoop van grond in 1869 en bouw van het schoolhuis en aanpalende klassen in 1870-72.

Aan de straat palend dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Kleurrijke baksteenbouw met decoratieve friezen, getrapte daklijsten in de zijpuntgevels, vensteromlijstingen en spiegels op de borstwering. Geprofileerde puilijst. Getoogde vensters met hoekblokken, sluitsteen en arduinen dorpels; benedenvensters met luiken.

Zijpuntgevels met drie gelijkaardige bovenvensters. Geaccentueerde getoogde deur in vlakke gepleisterde omlijsting met oren, bekronende spiegel en kroon- en tandlijst; zandstenen neuten. Nieuwe deur met bovenlicht. Links en rechts flankerende klaslokalen onder plat dak.

Nieuwe klaslokalen in L-vorm achteraan.


Bron: LANCLUS K. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Schoolhuis en gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74365 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.