Hoeve Hof ter Schuren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Schuren

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Hof ter Schuren

Beschrijving

Zogenaamd "Hof ter Schuren" zie gedenkplaat reeds vermeld in 1590. Zetel van de heerlijkheid ter Schuren. Achterin gelegen voormalige hoeve met losstaande bestanddelen op omhaagd en nog deels omgracht erf met gekasseide oprit en ijzeren toegangshek; kapelletje rechts ervan.

Ten noorden, boerenhuis van negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (rode en zwarte pannen, nok evenwijdig aan de straat), met oude kern en voornamelijk eind 18de- en begin 19de-eeuwse aanpassingen. Gewitte gevels op gepikte plint. Licht getoogde vensters op arduinen dorpels; duimen van vroegere luiken; vernieuwd houtwerk naar oud model en rechthoekige deur met houten tussendorpel en bovenlicht met decoratieve roedeverdeling in gesinterde bakstenen omlijsting op neuten onder gebogen geprofileerde waterlijst. Halfronde venstertjes met decoratieve roedeverdeling of blind onder de hanggoot. Bakstenen achtergevel met vierkante getraliede venstertjes en gedichte halfronde venstertjes.

Goed bewaard interieur met onder meer samengestelde balklagen, tegelvloeren, originele deuren, twee haarden, één in linkse kamer met ingebouwde bakoven en jaartal 1609 ingegrift aan binnenzijde van haardbalk, de tweede in de woonkeuken met geprofileerde haardplank en ingebouwd 18de-eeuws vitrinekastje rechts ervan. Originele zoldertrap en bewaard gebint met telmerken en binnenmuren in vakwerkbouw met lemen vulling.

Ten westen, gewitte bakstenen bedrijfsgebouw met stallen onder overstekend zadeldak (pannen, nokrichting loodrecht op de straat) op daklijstbalkjes; zijgevels afgewerkt met vlechtingen wijzend op minstens 18de-eeuwse kern.

Ten oosten circa 1920 gebouwde drie parallel gelegen dienstgebouwen in plaats van de vroegere schuur.

In de haag aan de straat, schuingezakt, gewit bakstenen Onze-Lieve-Vrouwekapelletje onder pannen zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat) tussen tuitgevels met vlechtingen, uit de 18de eeuw (opgetekend op de Ferrariskaart). Voorgevel met getoogd deurtje en vlak omlijste nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Interieur met nieuw gepolychromeerd beeldje.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

In protocollen in het Rijksarchief Gent wordt "'t Goed Ter Scueren" reeds vermeld in 1398 en in 1430.
  • R.A. Gent, Archieven van Oost-Vlaamse kerkfabrieken, Nazareth-Kerk (1387-1829), Tgnr. 004.3, (BE-A0514 / 004/3NAZ) nr. 265.
  • BUNTINX W., Archieven van Oostvlaamse Kerkfabrieken (Oud Regiem), Deel III, p. 5-18.