Hoeve Weytic

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Weytic

Beschrijving

In de straatbocht ingeplante voormalige hoeve met losstaande bestanddelen, volgens gedenkplaat reeds vermeld in 1633. Met gras begroeid erf en fraai ijzeren in het groen geschilderd hek met gietijzeren zuiltjes in het westen.

Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat), in zijn huidige vorm daterend uit de 18de eeuw. Rood geschilderde erfgevel op grijze gecementeerde plint. Licht getoogde vensters in gepleisterde en witgeschilderde platte banden met verbonden lateien onder de geprofileerde daklijst. Fraaie gekoppelde deurtjes in grijs geschilderde bakstenen omlijsting op neuten met oren, sluitsteen en geprofileerde waterlijst. Nieuwe deuren met bovenlicht. Rechts aanleunende stallen onder lager zadeldak.

Gelijkaardige rood geschilderde straatgevel op gepikte plint met afgelijnde vensters (nieuw houtwerk) en gedichte deur en blind venster in de middentravee.

Ten oosten, gewitte dwarsschuur onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) met groen geschilderde centrale poort; gepikte plint.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De rechts tegen het woonhuis aanleunende stallen zijn verbouwd en maken nu deel uit van dit woonhuis.

• Informatie verkregen van de gemeente Kruisem en de Erfgoedraad (13/01/2022).
Auteurs: Jacobs, Els