Herenhuis Burgemeester Van der Donckt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Burgemeester Vanderdonckt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met behouden U-vormige aanleg in ruime beboomde tuin, van de straat afgesloten door fraaie ijzeren hekken op arduinen voet. Voorplein met gekasseide rondgang en centraal grasperk, links en rechts geflankeerd door koetshuis en stallen en imposante beuk in rechter hoek.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), daterend van circa 1800. Rechts, recent aanbouwsel van één bouwlaag. Vernieuwd parement van witte faiencetegels op arduinen plint. Rechthoekige vensters op arduinen dorpels, behouden rolluikkasten op de begane grond. Rechthoekige deur in arduinen Lodewijk XVI-omlijsting onder waterlijst; behouden deur met bovenlicht. Witgeschilderde bakstenen achtergevel met rechthoekige vlak omlijste vensters met persiennes op de begane grond en rolluikkasten op de bovenverdieping. Aflijnende geprofileerde lijst onder de houten kroonlijst.

Interieur met ingebouwde trap met trappalen in Lodewijk XV-stijl en salons met 19de-eeuwse stucplafonds en schouwboezem.

Symmetrisch opgestelde bijgebouwen met gewitte gevels van drie traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Voorgevels geritmeerd door rondboognissen, links met verbouwde poort, rechts met behouden deuren van paardenstallen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Het herenhuis werd bewoond door geneesheer en burgemeester-volksvertegenwoordiger Theodoor Van der Donckt ( 1795 – 1878).

Het parement van witte faiencetegels is niet langer bewaard.

• Informatie verkregen van de gemeente Kruisem en de Erfgoedraad (13/01/2022).