erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
74376
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74376

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds 19-03-2002

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Dit goed bewaarde burgerhuis ligt achter een gekasseid voorplein dat oorspronkelijk van de straat afgesloten was door een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers doch verdween bij de straatverbreding. Het fraaie vrijstaande dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak van zwarte pannen en is op een zolderbalk gedateerd 1863. De bepleisterde en heden groengeschilderde lijstgevel heeft een plint van arduinplaten doorbroken door keldergaten. De rechthoekige vensters met kenmerkende afgeronde bovenhoeken bewaarden hun origineel houtwerk. De benedenvensters op arduinen dorpels, zijn voorzien van persiennes, de bovenvensters zijn gevat in geprofileerde witgeschilderde omlijstingen op doorgetrokken dorpels. De deur met fraaie waaier en arduinen trap van vier treden kreeg dezelfde geprofileerde omlijsting.

Het gebouw is heden opgesplitst in twee woningen maar bewaarde de centrale gang met slingertrap, marmeren schouwen en stucplafonds met rozetten in de salons vooraan.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002200, Burgerlijke architectuur (S.N., 2002).

Bron     : -
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2015


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74376 (Geraadpleegd op 26-02-2021)