Burgerhuis ()

Dit goed bewaarde burgerhuis ligt achter een gekasseid voorplein dat oorspronkelijk van de straat afgesloten was door een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers doch verdween bij de straatverbreding. Het fraaie vrijstaande dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak van zwarte pannen en is op een zolderbalk gedateerd 1863. De bepleisterde en heden groengeschilderde lijstgevel heeft een plint van arduinplaten doorbroken door keldergaten. De rechthoekige vensters met kenmerkende afgeronde bovenhoeken bewaarden hun origineel houtwerk. De benedenvensters op arduinen dorpels, zijn voorzien van persiennes, de bovenvensters zijn gevat in geprofileerde witgeschilderde omlijstingen op doorgetrokken dorpels. De deur met fraaie waaier en arduinen trap van vier treden kreeg dezelfde geprofileerde omlijsting.

Het gebouw is heden opgesplitst in twee woningen maar bewaarde de centrale gang met slingertrap, marmeren schouwen en stucplafonds met rozetten in de salons vooraan.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002200, Burgerlijke architectuur (S.N., 2002).

Burgerhuis ()

Achterin gelegen onderkelderd burgerhuis met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (zwarte pannen), naar verluidt op een zolderbalk gedateerd 1863. Gekasseid voorplein oorspronkelijk van de straat afgesloten door ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers, verdwenen bij de straatverbreding. Bepleisterde en groen geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en bewaard houtwerk. Benedenvensters met persiennes, bovenvensters in geprofileerde witgeschilderde omlijsting op doorgetrokken dorpels. Omlijste deur met bovenlicht en trap van vier trappen.

Bewaard interieur met centrale gang met rechts slingertrap, marmeren schouwen en stucplafonds met rozetten.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen