erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 74379   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74379

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis
    Deze bescherming is geldig sinds 19-03-2002

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Dit herenhuis bij het begin van de Kasteelstraat werd gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw door de Kruishoutemse familie Goeminne op de plaats van een bestaande hoeve. De gebouwen werden ingeplant op een typische U-vormige plattegrond met gekasseid voorplein en ijzeren toegangshek tussen vierkante gemetste pijlers.

Het achterin gelegen woonhuis is een sober neoclassicistisch gebouw met kenmerkende dubbelhuisopstand. Het telt negen travee├źn en twee bouwlagen onder een imposant zwart pannen schilddak, en dateert van circa 1835, mogelijk met behoud van een oudere kern. De eenvoudige verankerde gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel wordt geritmeerd door rechthoekige vensters met nog het origineel houtwerk op arduinen dorpels. De centrale rechthoekige deur is geaccentueerd door een fijne geprofileerde omlijsting. Een houten kroonlijst op kleine modillons lijnt de gevel af.

Het gekasseide voorplein wordt geflankeerd door twee haakse vleugels met respectievelijk de paardenstallen en het koetshuis die gebouwd werden circa 1840. Ze tellen elk vier travee├źn en zijn afgedekt door een zadeldak. De gewitte binnenpleingevels zijn geritmeerd door rondboognissen, links met getoogde deuren en ingeschreven oculi, rechts met alternerende koetspoorten of blinde nissen.

Het interieur is niet gekend daar het huis thans ontoegankelijk is.

De voortuin is afgesloten door hagen, de oprit tot het voorplein is afgeboord door een laurierhaag en verschillende geschoren struiken.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002200, Burgerlijke architectuur (S.N., 2002).

Bron     : -
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74379 (Geraadpleegd op 13-08-2020)