Neorenaissance burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd rond 1883 voor eigen rekening van architect J.B. Vereecken. Typisch voor het Zuid en bij uitbreiding de 19de-eeuwse stadsdelen van Antwerpen, is de afwisseling van neoclassicistische met veelkleurige eclectische of neorenaissance lijstgevels. Het is een enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak. De lijstgevel heeft een rood bakstenen parement op een hardstenen plint voorzien van rijke gestucte ornamentiek met onder meer banden, panelen, diamantkoppen en rondboogvelden met masker en fruitmanden. De gevel is bekroond met een houten kroonlijst op klossen en consoles. Accent op de centrale travee met balkons met balustrade en ijzeren leuning; het centrale dakvenster heeft een zware omlijsting met vleugels, diamantkoppen, wortelmotieven en topstuk. Op de begane grond segmentbogige muuropeningen, op de verdiepingen rechthoekig onder doorlopend entablement. Deur met bewaard schrijnwerk, deels beglaasd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1883 # 575.