is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neerhof van het kasteel Piers de Raveschoot
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Kasteeldomein Piers de Raveschoot: park
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neerhof van het kasteel
Deze vaststelling was geldig van tot
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Kruishoutem
Deze vaststelling was geldig van tot
Zogenaamd "Neerhof" van het kasteel ingeplant bij Ayshovedries, met ten westen van de huidige gebouwen nog sporen van een vroeger aanpalend site met walgracht. Achterin gelegen imposante hoeve met gewitte losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een vierkant erf. Fraai ijzeren toegangshek aan bakstenen pijlers aan de straat met oprit tussen meidoornhagen in de as van de deur links; omhaagde boomgaard ervoor.
Ten westen, boerenhuis gesplitst in twee woningen van vijf en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (zwarte en rode pannen, nok parallel aan de straat, aan achterzijde met ingelegd ruitmotief), heden met 19de-eeuws voorkomen. Verankerde gevels op gepikte plint. Licht getoogde en rechthoekige vensters, op de begane grond met geel- en zwartgeschilderde luiken en deuren, verwijzend naar de eigendomskleuren van de familie Piers de Raverschoot, kasteelheren vanaf begin 20ste eeuw. Bovenvensters op doorgetrokken kordon. Aflijnende geprofileerde daklijst. Achtergevel met centrale uitbouw onder lessenaarsdak met hoge vierkante schoorsteen.
Ten noorden, stallen en wagenhuis uit eind 19de eeuw opgetrokken uit baksteen met houten bebording onder het pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat), achteraan uitgebouwd met stallen. Rechts ervan, eveneens eind 19de-eeuws bakstenen bakhuis van het tweeledige type onder afzonderlijke zadeldakjes (rode en zwarte pannen gelegd in ruitmotieven, nok parallel aan de straat).
Ten zuiden, behouden langgestrekte dwarsschuur en stallen onder één zadeldak (rode en zwarte pannen, nok loodrecht op de straat); geel- en zwartgestreept houtwerk.
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)