Hoeve 't Goed De Marolle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Goed De Marolle

Beschrijving

Nu zogenaamd 't Goed De Marolle voorheen ook Hoeve Debaere naar de eigenaars. Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen met boerenhuis ten noorden, schuur ten oosten, stallen met bakhuis ten westen van het deels met gras begroeide erf.

Boerenhuis van zeven + twee staltraveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met houten klokkenstoel onder zinken tentdak met windwijzer. Rechts behouden vlechtingen wijzend op oudere, minstens 18de-eeuwse kern. Gecementeerde erfgevel met imitatievoegen, licht getoogde beluikte vensters op dorpels met tegels en dito deur. Aflijnende geprofileerde daklijst.

Roodgeschilderde armpomp op scheiding woonhuis-stal. Rechter travee vroegere paardenstal en aanleunende varkensstallen onder lessenaarsdak. Verbouwde bedrijfsgebouwen, oorspronkelijk onder strodak. Behouden bakhuis van het tweeledige type met gewitte gevels onder verspringende zadeldaken (nok loodrecht op de straat); bakoven op tongewelf.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen