erfgoedobject

Gemeentehuis van Kruishoutem

bouwkundig element
ID
74390
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74390

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrij imposante bakstenen constructie ingeplant aan de noordzijde van de Markt/ Winston Churchillstraat. Oorspronkelijk gebouw van 1870-75 naar ontwerp van architect Theophile Bureau, opgetrokken in eclectische bak- en zandsteenarchitectuur met links de raadzaal, rechts café en woning en vredegerecht op de bovenverdieping. Beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en hersteld in 1920-22 onder leiding van architect Joseph De Backer waarbij de hele linker vleugel vernieuwd werd. Nieuwe oorlogsschade en verbouwing tot zijn huidige vorm in 1947-49 naar ontwerp van architect A. De Schuymer, achteraan uitgebreid met een conciërgewoning in 1969 en in 1988 opnieuw aangepast.

Huidige voorgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak. Gemarkeerd middenrisaliet van drie traveeën onder classicerend driehoekig fronton met gemeentewapen in plaats van de oorspronkelijke gekanteelde attiek met centrale tuitgevel en hoektorentje. Getoogde vensters onder geblokte strek en waterlijstjes, op doorgetrokken omlopende dorpels. Dito deuren met bordestrappen in midden- en hoektraveeën; geaccentueerde centrale toegang met zandstenen pui en bekronende tandlijst. Zijgevels van vier en twee traveeën met gelijkaardige vensters.

Interieur. Hal met houten 19de-eeuwse bordestrap en raadzaal in vernieuwde linker vleugel van 1920 met polychrome beschildering met draperieën en wapenschilden.

Achteraan op binnenkoer, in 1955 gebouwde boterwaag en brandweerarsenaal naar ontwerp van architect Albert De Schuymer, heden bibliotheek.

  • Kruishoutem, Gemeentearchief Kruishoutem, 861.11.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVII, Gent, 1982, p. 527-530.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Anno 2022 is de achteraan op de binnenkoer gelegen voormalige boterwaag en brandweerarsenaal niet langer in gebruik als bibliotheek, maar wel als archiefruimte.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen (2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemeentehuis van Kruishoutem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74390 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.