Gemeentehuis van Kruishoutem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kruisem
Deelgemeente Kruishoutem
Straat Markt
Locatie Markt 1, Kruisem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kruishoutem (adrescontroles: 01-04-2008 - 01-04-2008).
  • Inventarisatie Kruishoutem (geografische inventarisatie: 01-03-1999 - 30-06-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Kruishoutem

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Vrij imposante bakstenen constructie ingeplant aan de noordzijde van de Markt/ Winston Churchillstraat. Oorspronkelijk gebouw van 1870-75 naar ontwerp van architect Theophile Bureau, opgetrokken in eclectische bak- en zandsteenarchitectuur met links de raadzaal, rechts café en woning en vredegerecht op de bovenverdieping. Beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en hersteld in 1920-22 onder leiding van architect Joseph De Backer waarbij de hele linker vleugel vernieuwd werd. Nieuwe oorlogsschade en verbouwing tot zijn huidige vorm in 1947-49 naar ontwerp van architect A. De Schuymer, achteraan uitgebreid met een conciërgewoning in 1969 en in 1988 opnieuw aangepast.

Huidige voorgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak. Gemarkeerd middenrisaliet van drie traveeën onder classicerend driehoekig fronton met gemeentewapen in plaats van de oorspronkelijke gekanteelde attiek met centrale tuitgevel en hoektorentje. Getoogde vensters onder geblokte strek en waterlijstjes, op doorgetrokken omlopende dorpels. Dito deuren met bordestrappen in midden- en hoektraveeën; geaccentueerde centrale toegang met zandstenen pui en bekronende tandlijst. Zijgevels van vier en twee traveeën met gelijkaardige vensters.

Interieur. Hal met houten 19de-eeuwse bordestrap en raadzaal in vernieuwde linker vleugel van 1920 met polychrome beschildering met draperieën en wapenschilden.

Achteraan op binnenkoer, in 1955 gebouwde boterwaag en brandweerarsenaal naar ontwerp van architect Albert De Schuymer, thans bibliotheek.

  • Kruishoutem, Gemeentearchief Kruishoutem, 861.11.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVII, Gent, 1982, p. 527-530.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Markt

Markt (Kruisem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.