erfgoedobject

Villa Bellevue

bouwkundig element
ID
74398
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74398
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Oude villa in omhaagde tuin met ijzeren toegangshek aan gecementeerde pijlers. Gecementeerde bakstenen constructie met twee hoge bouwlagen onder overstekend zadeldak (rode en zwarte pannen, nok loodrecht op de straat); verdwenen houtwerk. Rechts aanleunende vierkante toren onder leien schilddak met bliksemafleiders, volgens bouwvergunning van 1905.

Voorgevel met twee verspringende puntgevels, rechthoekige en rondboogvensters en licht getoogde deur; deurvenster op de bovenverdieping met fraai ijzeren balkon.

  • Kruishoutem, Gemeentearchief Kruishoutem, 874.1

Bron: LANCLUS K. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De villa werd gebouwd in opdracht van stoker Omer Toye in 1905, en kreeg de naam "Villa Bellevue" wegens de ligging boven op een heuveltop en het uitkijktorentje van waaruit men een vergezicht heeft.

  • S.N. 2013: Jaarboek Heem- en Geschiedkundige Kring Hultheim, 212.
  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen (2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa Bellevue [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74398 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.